Norske fiske- og fangstfartøy over 10 meter er pålagt å ha ERS (fangstdagbok). Det skal rapporteres i fangstdagboka hver gang man har gjort noe som er fiskeri- eller fangst relatert.
Hvis du skal stime fra A til B og du ikke har fangst ombord trenger du ikke å rapportere i fangstdagboka.
- Hvis du ønsker mer informasjon så har fiskeridirektoratet en artikkel rundt Avklaringer om rapportering og sporing som svarer på en del vanlige spørsmål.
- Hvis du vil se forskriften i sin helhet, finner man den på lovdata.no sine nettsider.
Grunnleggende bruk av fangstdagbok
Fartøy under 11 meter har kun en melding å forholde seg til og det er en anløpsmelding (POR). Denne meldingen sendes hver gang man har gjort noe som er fiskeri- eller fangst relatert som f. eks hvis man har vært å satt bruk eller fisket.
Alle andre fartøy (over 11 meter) har litt mer å forholde seg til da de må sende avgangsmelding (DEP) før de forlater havn. For å kunne registrere fangst må det legges inn på en fangstoperasjon. I menylinjen kan man trykke på fangst for å starte og stoppe fangstoperasjoner for så å registrere fangst. Avsluttede fangstoperasjoner kan så sendes i fangstmelding (DCA). Hvis det fiskes over flere døgn, må det sendes inn fangstmelding for hvert av disse døgnene. Turen avsluttes så med anløpsmelding (POR).
Hvis du skal dellevere fangst eller enda har fangst igjen om bord etter å tidligere ha sendt anløpsmelding (POR), så kan du sende en ny anløpsmelding (POR) men påse at du justerer rundvekten slik at den stemmer med det du faktisk har om bord.
Fartøy under 15 meter har lov til å registrere opp til 200kg samfengt bifangst (miks av flere arter) i tillegg til hovedart.
Meldinger du sender vil bli automatisk besvart av Fiskeridirektoratet med ACK eller NAK.
- ACK betyr at meldingen er godkjent
- NAK betyr at det er en logisk feil i meldingen.
Dersom du har fått NAK på en melding vil det stå hvorfor i loggen eller så kan du ta kontakt med FMC (Fiskeridirektoratet) på +47 55 23 83 36.